
MEMORANDUM 

 

 

September 26, 1996 

 

To:  David G. Marwell  

 

From:  T. Jeremy Gunn 

 

Subject: Sunshine Act 

 

I am writing in response to your request for a short summary of the basic provisions of the Sunshine 

Act with respect to rules governing Board meetings, particularly regarding the possibility of Board 

meetings in Executive Session. 

 

Under Federal law, the Review Board “shall not jointly conduct or dispose of agency business other 

than in accordance with [the Sunshine Act].”  § 522b(b).   The Board’s own regulations effectively 

incorporate this provision of the statute.  See 36 CFR 1405.2(5). Although the Board may conduct 

business outside of a “meeting” (e.g., by notation voting), all “meetings” of the Board must comply 

with the requirements of the Sunshine Act. 

 

“Meetings” are defined as “deliberations of at least [a quorum] where such deliberations determine or 

result in the joint conduct or disposition of official agency business . . . .”  § 552b(a)(2). Unless the 

Board is conducting business pursuant to a properly noticed and recorded meeting, Board members 

“may not engage in deliberations at such sessions that determine or result in the joint conduct or 

disposition of official Review Board business . . . .”  36 CFR 1405.2(4).  Although Board members 

may hold “informal preliminary discussion or exchanges of views [such discussions may] not 

effectively predetermine official Review Board action.”  36 CFR 1405.2(5). 

 

There are two types of meetings that the Board may conduct:  open and closed.  Open meetings are 

open to the public.  Meetings may be closed only when the subject of the meeting is covered by one 

of the specifically enumerated provisions permitting closure under the Sunshine Act  The most 

obvious exceptions are discussions of classified information or of litigation strategy.  Subjects for 

which closed meetings would not be permissible would include whether to hold a public hearing, 

travel plans, whether a new staff member should be hired, or Board discussion of review of records 

(when such discussion does not include classified or privileged information).   

 

Whenever the Board meets in a closed meeting, it is required to make either a tape recording of the 

meeting (or create a verbatim stenographic transcript).  The General Counsel is required to issue a 

certification that all closed meetings were closed pursuant to one of the enumerated provisions of the 

Sunshine Act. 
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There is no provision under the Sunshine Act wherein the Board could conduct a meeting in 

“Executive Session” and deliberate on Board business unless all of the provisions pertaining to closed 

meetings were observed.  In other words, the Board cannot legally meet and deliberate on Board 

business in a closed session unless there is a verbatim recording and unless the General Counsel 

certifies that the meeting was closed pursuant to an enumerated provision of the Sunshine Act 

permitting a closed meeting. 
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